Kankaanjärvi - kauneinta harjuluontoa

Sunnuntai koitti kauniina, mutta kylmänä. Olin merkannut kalenteriin, että iltapäivällä järjestetään Säkylän Kantolaavulla Suomen Ladun retkeilykiertue -tapahtuma. Kävin nopeasti paikan päällä piipahtamassa ja retkivinkkejä vähän kuuntelemassa.

Päivän varsinainen retkikohde oli Kankaanjärvi. Alastaron moottoriradan läheisyydessä sijaitseva suppajärvi on kummitellut mielessä kauan ja nyt oli aika käydä sitä katsomassa.


Autoni jätin Virttaan Erä-Veikkojen majalle, jossa parkkitilaa olikin runsaasti. Muutama auto siellä jo nökötti entuudestaan.


Suuntasin reitille, joka kaartaa ihan moottoriradan portin vierestä. Renkaiden ulinaa kuului jonkin verran, mutta heti kauemmaksi siirtyessä palasi rauhaisaan kangasmetsään.


Viimeisen ylämäen jälkeen näkyviin tuli Kankaanjärvi.


Lähistöllä olevassa kyltissä kehoitettiin kulkemaan järven läntistä reittiä. Uskaltauduin kuitenkin rantaan, kun ei ollut kieltomerkkejä sen suhteen.


Kankaanjärvi on Natura 2000 -aluetta herkän ja ainutlaatuisen luontonsa ansiosta. Kaikki liikkuminen tuottaa kulumista, joten paras pysytellä jo muodostuneilla poluilla, eikä tehdä uusia.Istahdin eväsbanskuni syömään ja vettä hörppimään. Kylmä tuuli jäi harjun taakse. Toisella puolella liikkui muutamia sauvakävelijöitä. Pikkulinnut pyörivät jaloissa ja esittelivät lentotaitojaan.Järvellä oli äärettömän hyvä tunnelma ja voin vaan kuvitella kuinka mukava olisi hellepäivänä pulahtaa järveen uimaan.


Aikani istuskeltuani suuntasin ylös rinteeseen ja kävin paikan geokätkön loggaamassa. Logivihko oli jo täynnä, mutta takakanteen sain nimen raapustettua. Taisi olla vuoden ensimmäinen löydetty kätkö.


Heitin heipat Kankaanjävelle ja suuntasin paluumatkalle. Valitsin eri reitin kuin tullessa.Paluumatka sujui ilman ylämäkiä ja matkaa saikin askeltaa melkoisen reippaasti rakeiden vihmoessa taivaalta.

Opaskartan oikeassa reunassa näkyy kulkemani reitti. Valaistua mennessä ja toista tullessa.


Oli ihana istahtaa lämpimään autoon kylmästä ulkoilmasta. Poskia punoitti vielä parinkymmenen minuutin kotimatkan jälkeenkin. Ensi viikolle onkin luvattu onneksi jo vähän lämpimämpiä retkeilykelejä.

Kommentit

Unknown sanoi…
Olen kotoisin Kankaanjärven lähialueelta. 1960-luvulla järven käyttö uimapaikkana oli massiivista. Viikonloppuna saattoi siellä viettää satoja ihmisiä, nuoria ja perheet lapsineet. Sinne tultiin autoilla, pyörillä ja mopoilla. Ajeltiin mopoilla rantaan saakka. Kukaan ei ollut huolissaan järven tilasta ja ei ole kuultu että veden pinta olisi ollut näin alhaalla koskaan. Nyt järven ympäristön suojelu on ylimitoitettu ja harhaan johtavaa. Nyt väitetään, että järvestä on haihtunut 18000 kuutiota vettä+ vuosittaiset sademäädät kolmen vuoden aikana, melkoinen määrä vettä.
"Huolestunut"
Daphnion sanoi…
Se on kyllä niin upea paikka, että ei ole ihmekään sen olleen kovassa suosiossa. Yritin etsiä vanhoja kuvia järvestä, että näkisi miltä se on oikein näyttänyt vuosikymmeniä sitten, muttei löytynyt mitään kunnollisia.

Suositut tekstit