Vettä ja muonaa
Tovi sitten mainitsin tämän vuoden suurimmasta retkestä; Karhunkierroksen vaeltamisesta.
Emme ole vielä päässeet kaverin kanssa pitämään suunnittelupalaveria kasvotusten, mutta itsekseni olen jo pähkäillyt asioita. Matkojen suunnitteleminen on yksi lempiasioitani. Oli sitten kyseessä kaupunkiloma tai vaellusreissu. Matkanjärjestäjä Esko hoitaa. Hih.
Tärkeimpänä pohdintalistalla on ollut kaksi asiaa. Vedenpuhdistus ja retkikeitin.
Veden puhdistamisesta minulla ei ole minkäänlaista kokemusta, koska aikaisemmilla retkilläni olen joko kantanut veden mukanani tai sitten täydentänyt esim. lähteestä. Karhunkierros on sen verran pitkä (70-82 km), että kaikkea vettä ei tietenkään kanneta mukana vaan täydennetään matkan varrella.
Alueen vedet ovat yleisesti ottaen puhtaita ja moni retkeilijä hörppii vedet sellaisenaan, mutta itse en halua riskeerata omaa terveyttäni noin pitkällä reitillä, joka on kaiken lisäksi kaukana kotoa. Harmittaisi niin vietävästi, jos matka keskeytyisi likaisesta vedestä aiheutuneen vatsavaivan takia. Ruuanlaittovedet hoituu keittämällä, mutta juomavesi olisi hyvä saada kätevästi suodatettua.
Puhdistamiseen on tarjolla monenlaista vempelettä. Kolme pääasiallista vaihtoehtoa taitavat olla tabletit, suodattimet sekä UV-valolla tapahtuva puhdistus (tämä viimeisin kuulostaa vähän liian scifiltä). Tabletit ovat selkeästi edullisin valinta, mikäli niiden jättämä sivumaku ei ole ylivoimainen. Kevyt ja suodattava juomapullo voisi käyttömukavuudeltaan olla kuitenkin paras valinta, esim. Katadyn BeFree.
Toinen tärkeä asia matkalla on ruuanvalmistus. Karhunkierroksen varrella on runsaasti tulipaikkoja ja autiotuvissa on kaasuliedet, mutta niiden varaan ei voi luottaa.
En omista tällä hetkellä kuin risukeittimen, mutta haaveissa on ollut pieni kaasutoiminen retkikeitin. Feikki-Trangia oli joskus käytössä, mutta siitä suli pannu rallireissulla ja katosi sen jälkeen johonkin.
Ei se Sinolilla läträäminen ollut muistaakseni hankalaa ja nykyään Trangiaan saa kaasupolttimenkin. Trangia vaan on yksi iso möhkö. MÖHKÖ! Sellainen pieni keitin pienellä kattilalla houkuttelisi enemmän. Ehkä otan Trangian lainaan tässä keväällä ja kokeilen kuitenkin sitä ennen kuin lähden kaupoille. Vai luottaisiko vaan siihen, että risukeitin on oiva varakeitin reissuun?
Jos lukijoilla on omakohtaisia kokemuksia, niin jaattehan vinkkinne kommenttiboksissa? Kiitos!
Kommentit
Minäkään en uskalla riskeerata juomalla pintavesiä sellaisenaan, en edes Lapissa. Juon ainoastaan lähdevedet puhdistamattomina. Olen tottunut puhdistamaan juomaveteni Micropur Forte -pillereillä. En huomaa sivumakua. Niiden kanssa pitää muistaa, ettei juomapullo saa olla metallinen. Kaksi kappaletta litran vetoisia muovipulloja on ollut toimiva kombo: toisessa on vesi tekeytymässä ja toisessa jo juotavaksi puhdistunut. Toki siitä tulee aika paljon painoa, kun kantaa vettä mukana niin runsaasti, mutta mitäs pienistä.
Retkikeittimistä käytän itse kevyttä kaasukeitinsettiä. Minulla on Trangian alumiinikattila, paistinpannu/kansi ja kahva, Furno-keitin ja reissun kstoon sopiva kaasupullo tai pari. Lisäksi tuulisuojana hienosti taiteltu "kertakäyttö"alumiinifoliovuoka. :D
Kaasulla toimiva retkikeitin on kyl siitäkin hyvä, että saa ruokaa metsäpalovaroituksenkin aikana. Tuo risukeitin kun kipinöi niin kauhiasti ja se taidetaankin avotuleen useimmiten rinnastaa.