Räätikäsvuori

Käsi ylös! Kuka tiesi, että Huittisissa on linnavuori?


Pitkään ollut suunnitelmissa käydä linnavuorella, mutta nyt vasta sain aikaiseksi. Ihastuin ikihyviksi!


Räätikäsvuorella on useampi huippu ja korkeimmillaan se kohoaa 85 metriä merenpinnan yläpuolelle. Viereinen Ripovuori jää hieman matalammaksi.


Rinteet ovat jyrkkiä, joten Räätikäsvuori on ollut oiva paikka rautakautiselle puolustuspaikalle. Muutamalla sivulla on vanhaa vallimuodostelmaa vielä nähtävissä.


Vuorella risteilee polkuja siellä täällä ja niitä kannattaakin käyttää, sillä luonto on osin aika herkkää jäkäläistä kalliota.


Keskellä aluetta on koivuvaltainen syvennys, mutta muuten vuorella kasvaa havupuita.


Puusto on paikoin tiheää, mutta luoteisnurkalta pääsee vielä kurkistamaan Kokemäenjoelle.


Aurinkoisella mättäällä on mukava istuskella maisemia ihastellen ja päästää mielikuvitus valloilleen. Minkälaista on mahtanut olla muinaisten satakuntalaisten elämä? Onko linnavuorelle tullut käyttöä? Kaivauksia alueella ei ole tehty, muutamaa koekuoppaa lukuunottamatta. Niistä ei ole vastauksia löytynyt.


Kirjastot ovat vielä kiinni, mutta jostain voisi etsiä käsiinsä Hjalmar Appelgrenin Suomen muinaislinnat (1891) -kirjan. Kiinnostava lukea muistakin kohteista. Niin vanhoista tutuista kuin uusistakin tuttavuuksista.


Löytyykö lukijoiden kotikunnista linnavuoria?

Kommentit

Harakka sanoi…
No, en ole ikinä kuullut Linnavuoresta, joka olisi Huittisissa, eikä miehenikään, vaikka on siellä Huittisissa syntynyt ja lapsuutensa ja nuoruutensa siellä viettänyt.
Pitääkin joskus ihan mennä itsekkin tutkimaan, jos löydetään.
Kivaa kevättä sinne!
Tillariina sanoi…
Hämeessä linnavuoria on useita! Tietääkseni olen kaikilla käynyt! Yksin tuskin olisi tullut lähdettyä. Mies innostuu korkeista paikoista ja kauas siintävistä maisemista, minua ne enemmän huimaavat ja tekevät huonoa!
Daphnion sanoi…
Harakka, kannattaa käydä joskus. Linnavuori on ihan siinä Ripovuoren vieressä!

Tillariina; Hämeessä on kyllä melkoisen hyvä tarjonta linnavuoria. Itselleni tuli yllätyksenä, että Aulanko on kanssa sellainen. Monesti tullut käytyä ja kaikkia kylttejä lueskeltua, mutta ihan mennyt ohi tällainen info. :D

Suositut tekstit