Kesäpäivä Kangasalla - Vehoniemenharju

Vehoniemenharju Kangasalla on tuttu vierailukohde jo lapsuudesta. Monena vuonna tullut poikettua automuseolle ja munkeille.


Monen tietämättä harjun laelta lähtee myös luontopolku. Parkkipaikan laidalla näkyvän opastetaulun kohdalta laskeudutaan rinnettä alas metsään.Vehoniemenharjun jyrkät rinteet ja kauniit supat ovat näyttäviä käyntikohteita.


Kahden kilometrin pituinen luontopolku kulkee harjun oikealla puolella aivan 12-tien reunaa, joten luonnonäänien lisäksi joutuu valitettavasti kuuntelemaan liikenteen meteliä.Uhkainlammen suppa on komea. Todella vehreä paikka ja aurinko paistaa sinne kauniisti puiden latvojen lomasta.


Harmillisesti luontopolun varrella ei ole minkäänlaisia kylttejä, joissa kerrottaisiin alueen historiasta ja luonnosta.


Jyrkkien rinteiden takia alueella on muutamassa kohdassa rappusten nousemista. Raput ovat hyväkuntoisia, joten nousut sujuvat mukavasti. Polku on osittain melko juurakkoinen, joten varmajalkainen saa olla, mutta hyvin pärjää tukevilla sandaaleilla.


Varjoisasta kuusimetsästä noustessa ja tien ylityksen jälkeen vastaan tulee aurinkoinen mäntyrinne kauniin näkymin Roineelle.


Polut kulkee muurahaisten reiteillä, joten puremilta ei välttämättä pääse välttymään.


Lopuksi polku saapuu kauniille rannalle, jossa on mukava viilentyä uimalla, mikäli on muistanut uimakamppeet mukaan.


Rannalta noustaan ylös museolle jyrkkää rinnettä, jonka varrella saa useamman portaan astella.

Museo on ihan ehdoton käyntikohde reippailun jälkeen. Museo on pienehkö, mutta oikein mukavasti on esillä vanhoja kulkuneuvoja. Mikä parasta, pääsymaksua ei ole.
Museokierroksen ja kahvilan herkkujen jälkeen kannattaa vielä käydä ihastelemassa maisemia näkötornista käsin mikäli jaloissa löytyy vielä virtaa.


Vuonna 1927 rakennettu näkötorni on komealla paikalla harjun keskellä ja sieltä näkyy sekä Roineelle että Längelmävedelle.


66 porrasta ylös ja edessä siintää pala kauneinta Suomea.


Tuuli tarttuu ylhäällä hiuksiin ja ilmassa tuoksuu kesä. Veneilijöitä ei vielä järvellä näy.


Tukevia portaita on mukava nousta torniin, joten korkeanpaikankammoistenkin kannattaa ehdottomasti käydä katselemassa maisemia jos vaan kykenee.


Vehoniemenharju on oikein mukava kesäinen vierailukohde, josta ei kannata ajaa ohi.

Kommentit

Tillariina K. sanoi…
Tuonne ehdottelin miehelle retkeä, mutta ei nyt keväällä suuresti innostunut! Jos nyt kesällä lähdettäisiin. Tuosta luontopolusta en tiennytkään!

Suositut tekstit