Joutsijärven luontopolku

Joutsijärven retkeilyreitti (27 km)on monelle satakuntalaiselle tuttu vaelluspaikka, mutta alueella kulkee myös lyhyempi rengasreitti. Reilun neljän kilometrin mittainen luontopolku alkaa samasta paikasta Tammen leirikeskuksen parkkipaikalta, kuin pidempikin reitti.


Itse olen vaeltanut pidemmän reitin pari vuotta sitten pääsiäisenä lumihangessa tarpoen, joten nyt oli kiva palata helpommin kuljettaville poluille.


Parkkipaikalla oli ennestään yksi auto, joka näytti olleen siellä yön yli. Aamu oli melkoisen raikas. Asteita taisi olla neljä tai viisi. Vähän jopa kaipasin hanskoja.


Luontopolku seurailee alkuun samaa polkua vaellusreitin kanssa. Se ohittaa myös mallileirin, jonka ylläpito on lopetettu. Laavuja, kammeja ja muita esimerkkirakennelmia on kuitenkin edelleen nähtävissä.



Reitillä ei ole kauheasti korkeuseroja, mutta kiviä ja juurakkoa löytyy. Myös märkiä kohtia osui matkan varrelle.

Ruonajärven pohjoispäässä luontopolku erkanee omaksi reitikseen.



Luontopolku kulkee jonkin matkaa kaunista Ruonajärven rantapolkua pitkin. Rannan tuntumassa on penkki, jolla istuskellen pidin oman evästaukoni. Keittelin teevesiä ja nautiskelin lämpenevästä päivästä.



Jos geokätköily kiinnostaa, niin luontopolun varrella on useampi kätkö. Itsekin kulutin aikaa niitä etsien.



Reitin varrelle osuu vanha talon kivijalkakin, jota oli jännä tutkia ja kuvitella minkälaista elämää siellä on vietetty.


Pian raunioiden jälkeen tullaan reitin suo-osuudelle. Siltainsuolla on laavu, tulipaikka ja huussi retkeilijöiden käytettävissä.



Päivän ensimmäinen hirvikärpänen näyttäytyi tällä pätkällä.



Suon jälkeen reitti kulkee takaisin Joutsijoen rantaan ja tielle, josta pääsee lähtöpaikalle.


Kolme mukavaa tuntia tuli vietettyä polulla. Otin valokuvia, etsin geokätköjä, pidin evästauon ja fiilistelin syksyistä luontoa. Ihanaa kiireetöntä ajanviettoa vapaapäivänä.

Kommentit

Suositut tekstit