Säpin saaressa

Tänään pääsin tutustumaan Säpin saareen Akavan Erityisalojen satakunnan osaston järjestämällä retkellä. Luvian kuntaan kuuluva Säppi sijaitsee Porin edustalla, noin viiden kilometrin päässä mantereesta. Saari kuuluu Selkämeren kansallispuistoon ja on suosittu matkailukohde. Siellä on monenlaista nähtävää; kaunis majakka vuodelta 1873, monipuolinen luonto, muuttolinnut, laiduntavat muflonit ja ylämaankarja.

Matkaan lähdimme Kuuminaisista, josta Kala-Tommi kuljetti meidät veneellä saareen.
Perillä olikin tiedossa saareen tutustumista sekä makkaranpaistoa. Majakkapiha rakennuksineen oli aivan hurmaava. Kyllä tuolla kelpaisi kesällä asustaa. 60-luvun alussa ovat majakanvartijat jättäneet paikan majakan automatisoiduttua. Nykyään rakennuksissa ovat vuokralla Porin lintutieteellinen yhdistys ja Säppi 2000 ry. Saarella sijaitsevassa luotsituvassa majaa pitää Reposaaren metsästysseura.


Majakanvartijoiden talo.LuotsitupaSaaren luonto oli kaunista ja siellä saisi kyllä aikaa kulumaan tuntikausia, kun kiertelisi ympäriinsä. Tuollaisella muutaman tunnin visiitillä tutustuminen jäi pintapuoliseksi.


Kirpsakoita olivat tyrnit.
Saarella eläviä mufloneitakin olisi ollut kiva nähdä, mutta ne pysyttelevät omissa oloissaan. Ylämaankarjaa kyllä nähtiin. Kävin jopa lehmien vieressä geokätköllä, mutta olivat tyrnipensaiden takana niin, että huomasin vasta myöhemmin olleeni melkein rapsutusetäisyydellä.

Muflonin kallo.


Retken ehdoton kohokohta oli majakka. En muistaakseni ole ennen majakassa käynyt. Rappusia taisi olla 140 kappaletta ja ne kohosivat kapeassa portaikossa 28 metriin. Pienestä luukusta kapusin vielä ulkotasanteelle maisemia ihastelemaan. Ylhäällä oli ihanan rauhallista. Ei tuullut, ei kuulunut mitään. Laitoin hetkeksi silmät kiinni ja nautin tunteesta.

Hei hei Säppi!
Reissu oli hieno ja mielelläni käyn Säpissä toistekin.

Kommentit

Jaana Elonen sanoi…
Hyviä kuvia, pidin erityisesti kukan lähikuvasta. Mukava reissu, kiva että olit mukana!
Daphnion sanoi…
Kiitos paljon! Oli kyllä kiva retki. :)

Suositut tekstit