Leineperin ruukki

Tänään matkani suuntasi Ulvilaan, Leineperin ruukille. Pienen satakuntalaisen maaseutukylän sydämessä virtaa Kullaanjoki, jonka äärelle Leineperin eli Fredriksforsin ruukki on perustettu jo 1700-luvulla. Alue on aikoinaan ollut merkittävä teollisuusyhteisö ja nykyään suosittu matkailukohde. 


Vierailuni ruukin alueella alkoi vetisissä merkeissä. Odottelin autossa sateen laantumista ja kirosin aamulla roskiin heittämääni sateenvarjoa. Sade lakkasi kuitenkin pian ja pääsin tutkailemaan paikkoja. Alueella kiersi lisäkseni pari eläkeläisryhmää, muuten oli oli rauhallista näin arkipäivänä.


Joen rantaan päästyäni lumouduin näkemästäni. Kaunis ruukkirakennus ja veden heijastumat. Rupesin samantien haaveilemaan samasta näkymästä talvella. Varmasti upeaa.

Myllyn ovella kävin kurkkimassa, mutten käynyt jauho-ostoksilla. Ärsyttää kaikki ihanat ruisjauhot, kun itse ei voi niitä käyttää.


Kävin ihmettelemässä ruukin jättimäistä uunia ja vanhoja tavaroita.Kiersin kauniin pajarakennuksen ja ihastelin komeita takorautaisia esineitä pihalla.
Tuijotin pitkän aikaa pajan kaunista päätyseinää, sen ikkunoita ja ihanaa väriä. Yritin paikan geokätköäkin etsiskellä ja löysinkin sen, mutta en päässyt kamppeineni lähemmäksi ja jästit pörräsivät lähistöllä.


Kuljin käsityöläismökkien ohi ja kävin ihmettelemässä ruukkialueen pienoismallia. Katselin nettisivuja ja huomasin, että Leineperissä järjestetään paljon tapahtumia. Juuri viime viikonloppuna oli ollut edellinen tapahtuma. 


Täytyy ehdottomasti poiketa toistekin ruukilla. Vaikkapa joulutorin aikaan, kun on lunta maassa ja erilaiset maisemat.

Kommentit

Suositut tekstit