Puurijärvi-Isosuo 30 vuotta - Ronkansuo

 Tänä viikonloppuna juhlitaan Puurijärven ja Isosuon kansallispuiston 30-vuotissynttäreitä.

Juhlan kunniaksi kävin kulkemassa Ronkansuon uudistetuilla pitkospuilla. Ronkansuon luontopolun hoito on lopetettu jo vuosia sitten, mutta ilmeisesti juhlavuoden kunniaksi pitkokset on uudistettu. Luontoon.fi -sivustolla asiasta ei mainita vielä mitään, eikä parkkipaikalle ollut ilmestynyt muuta kuin uusi kyltti. Monelta ulkopaikkakuntalaiselta kohde jää huomaamatta.

Parkkipaikka löytyy osoitteesta Ronkantie 924, 32800 Kokemäki. Luontopolku kulkee sekä Huittisten, että Kokemäen puolella.


Tykkään käydä Ronkansuolla ympäri vuoden. Lyhyt (alle kilometrin mittainen) luontopolku on helposti lähestyttävä kohde arjen kiireiden keskellä. Jos kansallispuiston pääkohteetkin ovat rauhallisia, niin täällä olen vuosien mittaan tasan kerran nähnyt muita ihmisiä ja hekin olivat kaukana suolla karpalojahdissa. Saa nähdä tuovatko kunnostetut pitkospuut lisää kävijöitä paikalle?Uudet pitkokset ovat ilahduttavasti kasattu yhteen perinteisesti puutapeilla. Näitä enää harvoin näkee.Ilmassa on jo ihan kunnolla syksyn tuntua. Lehtiä tippuilee maahan ja suoluonnon punaiset ja oranssit sävyt alkavat hehkumaan. Siellä täällä pilkottaa kypsyviä karpaloita.

Uudet pitkospuut on aseteltu vanhojen päälle. Enää ei taida vesi nousta niiden päälle. Monta kertaa tullut käytyä alkutalvesta "liukastelemassa" jäisellä reitillä, joka sinänsä on ollut ihan hauskaa, mutta suurin osa kävijöistä arvostanee enemmän turvallisempaa kulkutapaa.Suolla tulee usein tuijotettua ihmeissään avaraa kaukomaisemaa, mutta suosittelen pysähtymään tarkastelemaan myös pienemmän mittakaavan maisemia. Lihansyöjäkasveja, käppyräisten mäntyjen oksia ja pienen pieniä hyppyhämähäkkejä. Ne avaavat eteen ihan omanlaisensa maailman.Geokätköilijöille muuten vinkiksi, että Ronkansuolta löytyy yksi peruskätkö ja yhden multikätkön aloituspiste.
Pitkosten päätyttyä tullaan risteykseen, josta vasen suunta vie takaisin ylös harjulle ja parkkipaikalle, mutta jos ei ole kiirettä suosittelen kulkemaan vähän matkaa oikealle maisemia ihastelemaan.


Kivikasan päältä avautuu komea maisema Ronkansuon ylle. 


Takaisin tallustellessa matkalle osuu ihanan vehreä kuusikuja. Tästä kohdasta löytyy kansioiden kätköistä ihan liian monta kuvaa. Jos nyt muutaman otin taas lisää.


Heipat luontopolulle! Nähdään taas!


Tästä muutamiin vanhempiin Ronkansuo -postauksiin.Kommentit

Suositut tekstit