Seili

Sunnuntaiaamuna kello 8.30 köpöttelen Nauvon vierasvenesatamaan. Puoli tuntia laivan lähtöön ja ulkona on hiljaista. Hotellin terassilla on ihmisiä nauttimassa aamupalasta.

Meikäläisen kesätyöpaikka tuossa vasemmalla!
Vähän ennen ysiä päästään laivaan. Harmaa sunnuntai on loistava valinta Seilin retkelle, sillä vain muutama muu on saarelle menossa. Pyöräilijät jatkavat matkaansa Hankaan.


Heipat Nauvolle ja suunta merelle.Perillä! Östern hengähtää hetken postilaiturissa ennen kun jatkaa matkaansa Rymättylän suuntaan. Tunti kaksikymmentä minuuttia aikaa tutkia saarta. Jos on varustautunut eväillä voi odotella myöhempää laivamatkaa.


Seilintie, sinne siis!Idyllisiä maisemia vehreine puineen ja vanhoine rakennuksineen. Seilin historia ei kuitenkaan ole ollut kovin idyllinen. 1600-luvulla Kustaa II Aadolfin määräyksestä saarelle sijoitettiin spitaaliset ja mielisairaat. Jos oli kovin köyhä, saattoi joutua samoihin maisemiin. Saarelle tultiin ruumisarkkutarpeet mukanaan, koska pois ei päästy enää koskaan.Tänä päivänä tunnelma saarella on hyvä. Siellä on pysyvää asutusta ja Saaristomeren tutkimuslaitos pitää majaa sairaalan rakennuksissa. Lampaitakin saarella laiduntaa.Kurkkaan sairaalaan sisäpihalle ja vähän puistattaa. Mielisairaalat kuuluvat pelottavimmat paikat -listalleni. Tunne menee kuitenkin äkkiä ohi. Kurkistus kelloon ja kohti kirkkoa.


Seilin kaunis puukirkko kurkistaa mäntyjen takaa. Onpa se kaunis, huokaan melkein ääneen. Kirkot taasen kuuluvat hienoimmat asiat maailmassa -listalleni. Odotan, että kanssani samaa matkaa kävellyt pariskunta katoaa nurkan taakse. Katselen, kuuntelen ja ihastelen. Kello ei ole lähelläkään kahtatoista, joten sisälle kirkkoon ei vielä pääse.
Kirkon kulmalta poikkean vielä kesäkioskille kylmän juotavan toivossa. Kioski on kuitenkin jostain syystä kiinni.


Takaisin kirkolle ja geokätköä etsimään. Se antautuu piilostaan, eikä jästeistä ole haittaa. Painan vielä näkemäni tarkasti mieleen, jos vaikka en enää tänne saavu vierailulle.


Takaisin laivalaiturille. Saa laittaa tossua toisen eteen reippaasti, mutta ehdin hyvissä ajoin perille ennen kun Östern lipuu satamaan.

Kommentit

Suositut tekstit