Saariselän maisemissa

Luostolta meidän lomamatkamme suuntautui Saariselän maisemiin. En ollut aiemmin tuolla suunnalla käynytkään, joten olin erityisen innoissani kohdevalinnasta.

Mukava sininen mökki (Aurora Cabins) odotti meitä Kakslauttasen ja Kiilopään puolivälissä. Täysin varusteltu mökki oli oikein hyvä meidän tarpeisiin ja sijainti oli loistava. Ladulle pääsi ihan vierestä ja autolla hurruutteli Saariselälle kymmenessä minuutissa.
Loppuloma sujui iloisissa merkeissä hiihdellen. Oma hiihtomatkaennätyskin tuli lyötyä 20 kilometrin lenkillä. Suksi kulki hienosti ja ladut olivat upeassa kunnossa. Jäisiä kohti tuli toki vastaan, mutta niistä ei ollut kauheammin haittaa. Muutaman kerran tuli kaaduttua ja kasvatettua komeita mustelmia. Kerran heittäydyin tahallani kumoon, kun eteen tuli yllättäen kapea puronylitys.Aurinko lämmitti hiihtäjiä mukavasti ja maisemat olivat upeita. Saariselkä ylitti odotukseni täysin. Luonnonrauhaa ja rentoja ihmisiä. Raivohiihtäjät loistivat poissaolollaan, kaikkien iloksi.
Ahopäiden ylitys oli yksi reissun kohokohdista. Kiilopäältä suuntasimme ylitykselle. Nousu oli pitkä, muttei raskas. Keli oli kirkas ja huipulta näkyi kauas. Kiilopään huipullakin näytti olevan lumikenkäilijöitä ja hiihtäjiä. Hankikanto piti hyvin pinnalla ladun ulkopuolellakin kun vähän kuvailtiin ja pidettiin juomataukoa.

Huipulta laskeutuminen olikin vähän jännempi juttu. Alamäen sai ihan tosissaan aurata vasemmalla jalalla, jottei vauhti noussut liikaa ja siltikin mentiin vähän liian kovaa. Ladulla tuli pysyttyä kuitenkin koko matka, mutta alhaalla piti vähän hypellä ja vetreyttää jalkoja.
Kaunispäälläkin kävimme maisemia ihastelemassa. Jätettiin auto parkkiin huipulle ja ihmeteltiin paikkoja melkoisen navakassa tuulessa. Huipun geokätköä yritettiin etsiä, mutta pakko oli luovuttaa ja käydä kaakaon ääressä lämmittelemässä ravintolassa. Keli rupesi hiljalleen selkeytymään ja me suuntasimme pulkkamäkeen. Kaunispään huipulta lähtee 1200 metriä pitkä pulkkamäki, joka laskee Saariselän keskustan suuntaan.
Pitkä pulkkamäki tarjosikin melkoisen hauskat laskut ja puolitoista kertaa jaksettiin laskea, koska jalkaisin piti kavuta takaisin ylös. Ski Saariselän tuolihissillä olisi päässyt ylös, mutta me luotimme lihasvoimaan.


Reissuun mahtui sopivasti myös nuotiolla istuskelua ja minttukaakaon hörppimistä. Täydellistä lomailua. Poronkäristystäkin pääsin pitkästä aikaa syömään ja Pub Teerenpesän annos olikin oikein maittava.
Matka oli täydellinen päätös talvelle ja yksi parhaimmista syntymäpäivälahjoista, joita olen saanut. Saariselän seudulle matkataan ehdottomasti toistekin.

Kommentit

Suositut tekstit