Haltian huomassa

Tiistaina oli ohjelmassa bloggaajien kutsuvierastilaisuus perjantaina ovensa avaavassa Suomen luontokeskus Haltiassa. Minä livistin luvalla töistä tuntia aiemmin, jotta ehdin ajella Espooseen. Perillä odottikin helteinen keli ja komea pytinki.Ohjelmassa oli kierros Haltian kulisseissa. Harmillisesti näyttelyihin ei päässyt tutustumaan, sillä hommat olivat vielä kesken. Hyvä syys siis vierailla siellä uudestaan kesän aikana, niin pääsee tutustumaan paikkaan täydessä loistossaan. Viestintä-assistentti Aura Piha esitteli meille rakennusta; sen arkkitehtuuria, teknologiaa ja tulevia käyttötarkoituksia.
Kalevalan sotka mielessä suunniteltu Haltia on Suomen ensimmäinen kokonaan puusta rakennettu julkinen rakennus. Kuusielementit tuotiin Itävallasta, sillä Suomesta ei vielä vastaavanlaista CLT-levyä saa. Yksi tarkoitusperistä onkin toimia innoittajana suomalaiselle puurakentamiselle. Puupinnat talon sisällä ovat kauniin vaaleat ja sellaisena ne pysyvät, koska kuusi ei juurikaan tummu ajan saatossa.
Talo on kaikkeudessaan rakennettu olemaan hyvin ekologinen ja omavarainen. Energiaa varastoidaan, eikä sitä tuhlata turhaan. Moderni teknologia onkin tärkeä osa tätä ympäristöä säästävää toimintaa. Konehuoneessa näkyikin monenlaista pömpeliä; oli jäähdyttimiä ja lämmönkeräimiä. Yksi erikoinen nähtävyys oli miesten wc, sillä siellä oli vedetön pisuaari. Nykyajan mukaisesti näytöllä varustettuna. :)

 Katollekin käytiin kurkkaamassa ja siellä näkyi komean maiseman lisäksi talon aurinkokeräimet ja viherkatto. Aurinkopaneeleitakin on tulevaisuudessa katolle tulossa.Keskuksen näyttelyt tulevat koostumaan Suomen luonnosta ja sen VIIDESTÄ vuodenajasta (kaamostalvi ja kevättalvi eriteltyinä). Siellä pääsee perehtymään Suomen upeisiin 37:ään kansallispuistoon. Myös retkineuvontaa on saatavilla, joka onkin hyödyllistä niille, jotka eivät niin paljon omin nokkinensa luonnossa liiku. Lapsille ollaan järjestämässä luontokoulua, joka sekin kuulostaa oikein hyvältä. Myös erilaisia tapahtumia tullaan Haltiassa näkemään ja voipa komeisiin tiloihin lähteä vaikka kokoustamaan työporukalla.Mielestäni Haltia on oikein tervetullut kokonaisuus Suomen muiden luontokeskusten joukkoon. Täytyy vielä käydä tarkistamassa meininki sen avauduttua yleisölle. Niin ja avajaisethan on 31.5, eli perjantaina!

Kommentit

Suositut tekstit